вторник, 19 май 2015 г.

Таблет или нетбук

Живеем в модерна епоха и технологиите са навсякъде около нас. Благодарения на мобилния интернет и преносимите устройства имаме връзка почти навсякъде и по всяко време.

Проблемът обаче е в избора на подходящ доставчик. Голяма част от потребителите нямат представа по какви критерии да преценят дали сумата, която заплащат отговаря на качеството на ползваната услуга. Именно месечната такса е основният фактор, по който се избира план, а ключовото значение на скоростта, трафика и покритието бива подценявано.

Благодарение на конкуренцията между мобилните ни оператори и трите предлагат изгодни оферти на ниски цени. Толкова ниски, че всеки потребител би се усъмнил и би се запитал къде ли е дребният шрифт. Такъв, разбира се, задължително има. Някои от предлаганите планове са пряко обвързани с покупка на таблет или нетбук от съответния оператор. Тези планове са подходящи за хора, решили предварително да извършат подобна покупка, а интернетът би бил само добавка.

Много често обявената месечна такса е валидна само за първите месеци от периода на скючения договор, който също е задължително условие за ползване на услугата. Така се оказвате обвързани с оператора, а ако не сте доволни и искате да прекратите предсрочно договора, следват неустойки. Тепърва започва да навлиза идеята за тестов период:  ползвате услугата за определен срок и ако сметнете, че отговаря на изискванията ви, сключвате договор.

Едно от задължителните скрити условия, което е от най-голямо знчение за потребителите, макар те да не разбират важността му, е ограничаването на иначе "неограниченото" потребление. В почти всички планове присъства уточнението, че обявената максимална скорост важи за първите 250 МВ, 512 МВ, 1GB, 2GB трафик, в зависимост от абонаментния план. Всяко потребление над определеното е с постепенно намаляваща скорост или се заплаща допълнително. Офертата важи и за ползване на услугата само в рамките на страната, а в чужбина се таксува според тарифата за роуминг. Изводът е,че понятието "неограничен интернет на ниски цени" се използва доста свободно от операторите.

В заключение нека обобщим ключовите фактори при избор на интернет план и подводните камъни поставяни от доставчиците. Ако имате възможност, заследете средното си месечно портебление, за да избегнете допълнителното оскъпяване, ако надвишите лимита на пакета си. Преценете също дали ви е необходима максимална скорост през цялото време или можете да вършите работата си и при занижена такава, защото доставчиците ограничават не трафика, а скоростта. Проучете дали крайното ви устройство може да обслужва връзката, защото е важно не покритието, а скоростта на връзката. Покритието е просто територията от страната, където ще имате достъп до интернет. Накратко - четете дребния шрифт, питайте за всичко неясно и бъдете възможно най-осведомени предварително.

0 comments:

Публикуване на коментар