четвъртък, 21 април 2016 г.

Google настъпва търговията с електронни книги

Гиганта Google Inc официално заяви миналия вторник, че започва продажбата на електронни книги, които ще могат да бъдат четени от всеки потребител, които има компютър, лаптоп, мобилен телефон или таблетния компютър на корпорацията Apple, станал модерен напоследък, iPad. Всяко устройство, което има някаква версия и тип на web браузър или риидър на електронни книги ще може да чете книгите – от лаптопи и notebook компютри до смартфони и по-съвременни органайзери. Устройствата Kindle на Amazon също ще могат да поддържат четимост на книгите, като електронните материали ще бъдат предлагани в отворения стандарт EPUB, разработен и поддържан от компанията International Digital Publishing.

Google настъпва търговията с електронни книги

 Интернет магазинът на Google с името Editions ще стартира официално края на месец юли тази 2010 година и ще предлага електронни версии на всички книги, чиито издатели са представили необходимите права на Интернет компанията.

От Google настояват да отбележат, че Edition не трябва да се бърка със скандалния проект Google Book Search, чрез който компанията искаше да реализира дигитален формат на всички книги по света и да ги представи на всички Интернет потребители на планетата свободно, като дори започна да ги индексира в своята търсачка и ги показваше в резултатите от търсене.

С тази своя стъпка, корпорацията Google сериозно настъпва пазара в продажбата на електронни книги след Amazon.com и Apple, които отдавна навлязоха в тази ниша с техните онлайн магазини.

Нещо важно, на което трябва да акцентираме е сериозното завземане на пазара от компанията Apple, което продаде повече от един милион iPad устройства само за месец и продукта им реализира двойно ниво на разпространение от iPhone, за който всички казваха, че е един от най-бързо популяризираните и мащабно продавани устройства в сферата на компютърните и мобилни технологии. Но с iPad Apple направи втори още по-огромен бум.

Според Credit Suisse Group AG продажбата на електронни книги от световните онлайн магазини ще се увеличи над 200 или дори 400 процента през следващите пет години, като традиционния лидер на пазара Amazon.com ще започне все повече да усеща горещата конкуренция на Apple, а сега и гиганта Google Inc.

Google Books Edition и Amazon.com

През 2009 година приходите на Amazon от продажба на електронни книги са били 135 милиона долара, което прави 90% от световния дял в тази ниша. До края на 2010 година, приходите им ще бъдат около $248 милиона и 75% дял от продажбите, а специалистите прогнозират за 2015 година едва 35% дял на Amazon.com от общия пазар на електронни книги от своя онлайн магазин и 775 милиона долара приходи от продажбата им. Както виждате, приходите сериозно се увеличават, а дяла намаля. Това може да доведе до объркване, но явлението е именно заради петкратното увеличение на покупките на електронни книги от Интернет потребителите, което ще бъде постигнато до около 2014-2015 година. А дяловете все повече ще се поглъщат от компаниите Apple и Google Inc.

0 comments:

Публикуване на коментар